Ulkomailla on julkaistu useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että rakennettu piha nostaa kiinteistöhintaa. Nyt aihetta on tutkittu myös Suomessa.

Viheraluerakentajat julkaisi keväällä aiheesta tutkimuksen, jonka keskeisimmät tulokset on koottu oheiseen raporttiin.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten rakennettu piha vaikuttaa kiinteistönvälittäjien arvioimaan pientalokiinteistön ja kerrostalohuoneiston hintaan. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan elementit nostavat ja laskevat hintoja tehokkaimmin.

Tutkimuksessa todetaan, että piharakentaminen lisää merkittävästi kiinteistön arvoa ja lyhentää kohteen myyntiaikaa. Tutkimustulosten mukaan harkiten ja laadukkaasti suunniteltu ja rakennettu piha on investointi, joka tuottaa asunnon omistajalle voittoa asunnon myyntivaiheessa. Siten piharakentamista ei pidä tarkastella ainoastaan asumisviihtyvyyttä ja elämänlaatua kohottavana toimenpiteenä, vaan taloudellisesti kannattavana sijoituksena.

Lue raportti täältä.

 

Hyvin hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa  

Huoneistomarkkinointi Oy toteutti kyselytutkimuksen kiinteistönvälittäjille maalis–huhtikuussa 2012. Kyselyyn vastasi yhteensä 224 Realia-konsernin yrityksissä työskentelevää välittäjää. Huoneistomarkkinoinnin lisäksi Realiaan kuuluvat Huoneistokeskus ja SKV Kiinteistönvälitys.
 
Kolme viidestä kiinteistönvälittäjästä uskoo hyvin hoidetun pihan nostavan kiinteistön arvoa 3–8 prosenttia ja lyhentävän myyntiaikaa huomattavasti, selviää tutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin kiinteistönvälittäjiltä, miten pihan kunto vaikuttaa kiinteistön myyntiin ja mitkä pihan ominaisuudet voivat laskea myyntihintaa tai pidentää myyntiaikaa. Lisäksi välittäjiltä kysyttiin, miten piha kannattaa kunnostaa ennen kiinteistön myyntiä.

Kyselyyn vastanneista välittäjistä 81 prosenttia on sitä mieltä, että ympäröivä piha vaikuttaa kiinteistön ostopäätökseen paljon tai erittäin paljon. Lähes jokaisen vastaajan (97 %) mielestä hyvin rakennettu ja hoidettu piha lyhentää kiinteistön myyntiaikaa ja nostaa sen arvoa. Vastaajista 86 prosenttia näkee hyvin hoidetun pihan nostavan kiinteistön arvoa vähintään 3 prosenttia. Lähes joka viides vastaaja (18 %) uskoo kiinteistön arvon nousevan 9–12 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan merkittävin myyntihinnan laskuun ja myyntiajan pidentymiseen vaikuttava tekijä on pihan yleinen epäsiisteys (96 % vastaajista). Epäsiisteyden lisäksi myyntihintaan ja -aikaan vaikuttavat kielteisesti oleskelualueen huono kunto (35 %), leikkaamaton nurmikko ja pensaat (21 %), asfaltin huono kunto (21 %) sekä pihan epätasaisuus (20 %). Myös rikkinäiset laatoitukset ja laudoitukset vaikeuttavat myyntiä.

Välittäjät suosittelevat asunnon myymistä harkitseville seuraavia pihankunnostustoimia ennen kiinteistön näyttöä:

tavarat omille paikoilleen ja tarpeettomat rojut pois näkyvistä 
nurmikon ja pensaiden leikkaus 
rikkaruohojen kitkeminen 
laudoitusten korjaus ja maalaus 
hiekka- ja nurmialueiden rajaus. 

Tutkimukseen vastanneet suosittelevat myös ulkopuolisen pihasuunnittelijan käyttämistä tarpeen ja oman ajan mukaan. Pihan ilmettä voi nopeasti parantaa myös vuokraamalla pihakalusteita ja ruukkuja asuntonäytön ajaksi.

”Pihan ulkonäkö on asunnon ostajalle yhä tärkeämpi asia. Usein myyjä kaipaa ulkopuolista apua pihan kunnostamisessa tai nopeassa stailauksessa. Siksi tarjoamme asiakkaillemme pihasuunnittelu-, maalaus- ja korjauspalveluja. Pienetkin parannukset vaikuttavat kiinteistön myyntiin myönteisesti”, sanoo Huoneistomarkkinoinnin liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

 


 

VIHERRYKSEN LEHDET (vrt. Paperitähdet)

Puita jokainen tahtoo,

kaikki kuuseen kurkottaa.

Kaikki tahtoo laattaa ja helppohoitoisempaa.

 

Moni saakin tontilta paikan

ja kasvit tyylikkäät.

Ja kun katsot lehtiin eilisiin, silloin haravan vain näät.

 

Taas muistan Hautasen Orvoo, niin lujaa teki hän.

Ja tehtyänsä kaiken, hän teki enemmän.

 

Mutta kuka muistaa kalkita? Se täysin unohtui.

Sekö oli vain ohje hentonen, ja näin sammal asettui.

 

Kaikki lehdet näät, kun katsot puihin eilisiin.

Toiset tippuivat pois, toiset elävältä puhallettiin.

 

Taimet nousivat itse ja taimet nostettiin.

Taimet julmasti myytiin,

taimet siististi ostettiin.

 

Lunta jokainen tahtoo,

kaikki kesään kurkottaa.

Ja kaikki haluaa lantaa ja kalkkia rakeisaa.

 

Ja ne joilta se kenties onnistuu, pankoot ristiin tukipuut.

Sillä etupuolen lehteä eivät suojaa lehdet muut.

 

Voi kun elämä ei oisi pelkkää pihan hoitoa vain.

Jostain firmasta saisi apua vaikka viikottain.

 

Eihän sammal lähde oikeesti nurmelta pois.

Eikä koivuangervon loisto tuskaa tois.